inspirace v gastronomii
Variety kultivarů bazalky se používají dle vhodnosti v asijské, středomořské či levantské kuchyni při přípravě masa, tapenád, pesta, olejů, těstovin, rýžových pokrmů, pečiva, ale i sladkostí.
farma dobříška
význam bazalky v léčitelství
Bazalka je mimořádně univerzální bylina, tlumí křečové bolesti, zlepšuje trávení, harmonizuje peristaltika, působí proti nadýmání, protizánětlivě i mírně antibioticky. Je vhodná při nespavosti a migréně, při psychogenně podmíněných závratích. Upravuje hladinu krevního cukru. Snižuje vysoký cholesterol. Velmi účinná je bazalka na odblokování různých procesů v těle. V tomto smyslu působí skutečně univerzálně. Hodí se totiž jak proti plynatosti, tak třeba i při odblokování našeho myšlení. Existují studie, které hovoří o tom, že bazalka pomáhá odplavit z těla zbytky léků a dalších jedovatých sloučenin. V účincích na mysl vede zejména bazalka posvátná, nazývaná též tulsi.
Bazalka obsahuje mnoho antioxidantů, vitaminů C a A, zinku, železa a bílkovin. Nejdůležitější složky jsou různé fytochemické sloučeniny, které jsou v rostlině přítomné v podobě esenciálního oleje. Jednoduchým znamením pro to, zda je užití bazalky zdravotně prospěšné, spočívá ve skutečnosti, že charakteristickou vůni cítíme. Jakmile vůně vyprchá, vyprchala i většina léčivých složek.
vypěstováno v roce 2020